Kerrostalo

Blogi:
Taloyhtiöiden kuusi yleisintä lämmityksen haastetta

 

Korjaa nämä taloyhtiössäsi ja näet tuloksia heti - kuusi yleisintä lämmityksen haastetta

Taloteknisiä asioita on taloyhtiöissä jo kehitetty paljon, mutta teknologian roolia talon lämmityksessä, taloyhtiön hallinnassa, kustannuksissa ja asumisen laadukkuudessa ei voi tarpeeksi korostaa. Useimmissa taloyhtiöissä olisikin vielä paljon parannettavaa juuri lämmitysteknologian osalta. 
 
Moni osakas, asukas tai hallituksen jäsen ei ehkä edes tiedosta miten iso osa vastikkeista aiheutuu lämmityksestä. Nimittäin jopa 30-40 prosenttia hoitokuluista muodostuu lämmityksen ja lämpimän käyttöveden energiakuluista. Tämä ei tarkoita, että lämmitystä pitäisi heti vähentää suurien kulujen pelossa. Sen sijaan tulisi keskittyä talon lämmityksen modernimpaan ohjaukseen, joka ennakoi ja reagoi tarpeenmukaisesti vaihteleviin olosuhteisiin. Valitettavasti työkalut ja järjestelmät oikeanlaiseen lämmitykseen ja talon energiahukan vähentämiseen puuttuvat vielä monesta taloyhtiöstä.   

Listasin alle kuusi yleisintä taloyhtiön lämmityksen haastetta. Nämä teemat tulevat meille koko ajan esiin kentällä kerrostaloissa vieraillessa ja keskusteluissa taloyhtiön edustajien kanssa. 

  1. Vanhat lämmitysjärjestelmät ja lämmityksen perinteinen ohjaamistapa säätökäyrällä
    Nämä ja Suomen vaihteleva säätila on melko mahdoton yhtälö, jos halutaan lämmittää taloa oikein ja optimoidusti. Lämmityksen tulisi perustua huoneistojen todellisiin lämpötiloihin ja sään ennakoimiseen, ei näiden perässä juoksemiseen. 

  2. Liian korkea sisälämpötila
    Korkea sisälämpötila ja talon tarpeeton ylilämmittäminen ei vain lisää kustannuksia tai epämukavuutta vaan myös talon hiilidioksidipäästöjä. Tiesitkö muuten, että korkea sisälämpötila lisää myös huoneilman kuivuutta ja samalla hengitysteiden ja ihon ärsytysoireita. Lämpötilan lasku 24 °C:sta 21 °C:een vähentää sisäilmaoireiden määrää 1/3:lla (Motiva).

  3. Väärä ja/tai vain oletusten mukaan säädetty lämmityksenohjaus 
    Talon lämmitystä ei ole optimoitu asukkaiden ja kiinteistön tarpeiden mukaan. Talon lämmitys saattaa olla päällä ympäri vuorokauden eikä se reagoi muuttuviin sisä- ja ulko-olosuhteisiin.  

  4. Lämpöhukkaa ei tunnisteta
    Talon lämpöhukan huomaamatta jättäminen voi johtaa vääränlaiseen ja turhaan lämmitykseen. Tämä lisää taas turhaa energiankulutusta ja sitä myöten kustannuksia taloyhtiölle.

  5. Puutteellinen energiakulujen seuranta ja analysointi 
    Lämmitysjärjestelmän suorituskykyä ja energiankulutusta ei seurata ja analysoida säännöllisesti. Tällöin mahdolliset ongelmat jäävät huomaamatta, ja päätökset tehdään puutteellisen tiedon perusteella.  


  6. Asukkaiden tiedottamisen ja osallistamisen vähäisyys
    Usein unohdetaan asukkaiden osallistaminen sekä heidän ymmärryksen ja kiinnostuksen  lisääminen energiatehokkuuden edistämisessä. Tämä on tärkeä muistaa, sillä asukkaiden kulutustottumuksillaan on suuri vaikutus taloyhtiön energiakuluihin, mikä näkyy lopulta myös vastikkeiden suuruudessa.

Toivottavasti sait yllä olevasta listasta ajatuksia, mitä omassa taloyhtiössäsi voisi parantaa. Sinua voisi myös kiinnostaa Poutapuiston taloyhtiön tarina vanhan lämmitysjärjestelmän korjaamisesta modernimpaan ja miten tämä muutos samalla tuki koko taloyhtiön kehitystä.

*****

Mietityttääkö  miten oma taloyhtiösi voisi tehostaa energiatehokkuutta ja säästää rahaa?  Energiatehokkuuteen ja talotekniikkaan liittyviä asioita ei kannata pohtia yksin. Sparraile näitä asioita Olli-Pekan kanssa ilmaisessa taloyhtiösi energiatehokkuuden arviointipuhelussa - varaa tähän aika kalenterista täältä.

O-P circle
Olli‑Pekka Inget

Myyntijohtaja
olli-pekka.inget@fidelix.com
p. 0400 521989
Tunesmart-palvelu, EcoGuard Finland 

Tilaa Tunesmartin uutiskirje tapahtumakutsuineen sähköpostiisi.