Tunesmart kiinteistöllesi

TuneSmart

Avaimet käteen ratkaisu taloyhtiöille

Katso alta vastaukset useimmin esitettyihin kysymyksiin Tunesmartiin liittyen

Etkö löytänyt alta vastausta kysymykseesi? Kerro mikä mieltäsi askarruttaa Tunesmartin osalta ja ota meihin yhteyttä tästä>  

Tunesmart - yleistä

Mikä on Tunesmart?
Tunesmart on palvelukokonaisuus, jossa yhdistyy moderni taloteknologia (lämmitys, ilma, vesi, turva)  ja taloyhtiökohtainen palvelu.

Tunesmartin taloteknologiaan sisältyy ennakoiva ja energiaa säästävä lämmitys- ja ohjausratkaisu, huoneistokohtainen vedenkulutuksen seuranta ja digitaalinen laskutus sekä taloyhtiön turvallisuuden parantaminen etähallittavien palovaroittimien ja ovien kiinniolotunnistimien avulla. 

Tunesmart tuo taloyhtiön hallinnoijille ja  asukkaille kokonaisvaltaisen palvelutuen laajalla taloteknologian asiantuntijaverkostollaan. Tunesmart-palvelu on laajennettavissa  taloyhtiön taloteknisten ja energiatehokkuustarpeiden kasvaessa.  Tunesmartiin voidaan liittää myös muun muassa etähallinta ja aikaohjaus taloyhtiön sähkökojeisiin: taloyhtiösaunat, ovilukitus, ulkovalaistus, saattolämmitykset, sulapitokaapelit, poistoilmapuhaltimet, keskitetyt ilmanvaihtokoneet, taloyhtiökylmiöt, pesulat, kuivaushuoneet, pumppaamot ja jatkohälytykset

Tunesmart-palvelu on aiemmin ollut saatavissa vain isoille julkisille ja toimistokiinteistöille, mutta nyt myös taloyhtiöiden ja niiden asukkaiden on mahdollista saada samat hyödyt!

Tunesmart-palvelussa tiivistyy pohjoismaisten johtavien rakennusautomaatioyritysten vahva kokemus ja asiantuntijuus talotekologiasta ja kiinteistöjen päivittämisessä digiaikaan.
Kuka tai ketkä Tunesmartin järjestelmää käyttävät?

Tunesmart on taloyhtiöille, erityisesti kerrostaloille, suunnattu taloteknologian palvelukokonaisuus. Järjestelmä ei vaadi taloyhtiöltä varsinaista käyttöä, sillä se toimii automaattisesti ja  toimittaja valvoo ja ennakoi, että kaikki toimii suunnitelmien mukaan.

Miten taloyhtiö hyötyy Tunesmartista?

Taloyhtiön energiakustannukset pienenevät sekä asumisolosuhteet paranevat tasaisemman lämmityksen ansiosta.

- Mahdolliset ongelmat lämmityksessä on helppo todentaa datan kautta.

- Huoneistokohtainen sisäilmaolosuhdedata näkyväksi isännöitsijälle ja asukkaalle.

- Taloyhtiön vikaantuvat laitteet havaitaan etukäteen, jolloin niihin voidaan puuttua ajoissa. Mahdollisissa vikatilanteissa lähtee hälytys toivottuihin paikkoihin.


- Kaikkien aikaohjauksella toimivien laitteiden ja järjestelmien hallinta taloyhtiössä helpottuu, sisältäen muun muassa taloyhtiösaunat, ovilukitukset ja poistoilmapuhaltimet.

- Taloyhtiö pystyy seuraamaan huoneistokohtaista käyttöveden kulutusta ja sen laskutus automatisoituu. 

- Vesivuotovahti, savunilmaisimet sekä ovien ja ikkunoiden kiinniolotunnistukset etänä lisävät turvallisuutta.

- Taloyhtiö saa hyödyksi laajan taloteknologian asiantuntijaverkoston.

- Tunesmart-palvelu on mukana talon elinkaaren eri vaiheissa antamassa tärkeää tietoa rakennuksen käyttäytymisestä. Tästä tiedosta on huomattavaa hyötyä kun taloyhtiössä tehdään linjasäätöjä ja julkisivuremonttia, arvioidaan patteritermostaatteja yms.

Tunesmart Lämmitysenergia - yleistä

Milloin taloyhtiön kannattaa päivittää kiinteistön lämmitys?

Kiinteistön lämmityksen optimoinnin voi tehdä milloin vain eikä se ole riippuvainen muista remonteista.

On myös huomioitva, että lämmityksen optimointiin liittyviä päätöksiä ei kannata tehdä pelkästään laitteen elinkaaren perusteella. Kun kaukolämpöä ohjataan älykkäästi, siitä saatavat säästöt voivat olla isommat kuin mitä nykyisen laitteen laskennallinen elinkaariarvo on. Jos lämmityksen vaihtaa älykkääseen järjestelmään, 10-20% säästöt ovat nähtävissä heti. 

Minkälaisiin rakennuksiin Tunesmartin voi asentaa?

Tunesmart soveltuu minkä ikäisiin rakennuksiin tahansa, joissa on huono enegiatehokkuus, ongelmia sisäilman tai lämmityksen kanssa, tarvetta älykkäälle lämpötilan tasaamiselle ja ylilämmittämisen estämiselle.  

Tunesmart soveltuu parhaiten kaukolämmöllä lämpeneviin taloihin. Myös maalämmöllä tai ilmavesilämpöpumpulla varustetut ns. hybridilämmitysmuodot soveltuvat Tunesmartin hyödyntämiseen.  Taloyhtiön huoneistojen määrä ei ole rajattu millään tavalla.  Omakotitaloihin tämä ratkaisu ei ole kustannustehokas.

Tuoko Tunesmart mukanaan rakenteellisia muutoksia rakennukseen?

Rakenteellisia muutoksia ei tehdä, mutta rakennusautomaatio nykyaikaistetaan.

Miten asukas/osakas hyötyy Tunesmartista?

Huoneiston asumisolosuhteet paranevat tasaisemman ja optimoidun lämmityksen myötä. Asukas saa näkymän oman huoneistonsa lämpötilan, vedenkulutuksen ja kosteuden mittauksiin sovelluksen kautta. Taloyhtiön energiakustannusten pieneneminen takaa sen, etteivät huoneistojen vastikkeet nouse taloyhtiön turhan energiankäytön takia.

Mitä laitteita Tunesmartiin liittyy asukkaan näkökulmasta?

Asukas havaitsee ainoastaan huoneistoon sijoitetun lämpötila-anturin. Asunnon seinälle asennetaan yleensä yksi pieni anturi. Tämän lisäksi huoneistossa voi olla vesimittarit. Näiden molempien lähettämän informaation asukas näkee älypuhelimen sovelluksella tai tietokoneen internetselaimella.

Mitä järjestelmä maksaa taloyhtiölle?
Tunesmartin hinnoittelun perustana on, että taloyhtiö voittaa aina. Kustannusarviossa katsotaan aluksi mikä on taloyhtiön kaukolämmön säästömahdollisuus ja mitä hyötyjä voidaan taloyhtiölle saada.

Hinta muodostuu alkuinvestoinnista taloyhtiön lämmönohjauslaitteiden päivitykseen liittyen sekä kuukausittaisesta maksusta, joka riippuu siitä paljonko huoneistoja on. 

Kustannukset ovat siis erilaisia erityyppisissä taloyhtiöissä. Parhaiten ne selviävät kustannusarvion kautta. Ota tästä yhteyttä meihin ja arvioidaan kustannusarvio taloyhtiöllesi >
Mistä ja miten säästöä syntyy taloyhtiölle?

Kaukolämmön energiamaksu pienenee ja on myös suuri mahdollisuus pienentää kaukolämmön tilausvesivirtamaksua.

Miten pitkä on Tunesmartin sopimusaika?

Sopimuksia voidaan tehdä hyvin erityyppisiä. Tyypillisesti sopimukset ovat 36-60 kk.

Miten Tunesmart eroaa muista markkinoilla olevista palveluista?

Tunesmart on kokonaisvaltaisin markkinoilla oleva rakennusautomaation palvelu taloyhtiöille ja sen asukkaille.  Tunesmart on mukana talohtiön digitaalisella kehityspolulla kasvaen yhdessä kiinteistön tarpeiden kanssa. Tunesmart ei tuo taloyhtiöille vain modernia helppoa tekniikkaa vaan myös henkilökohtaisen talotekniikka-ammattilaisen palvelun ja laajan talotekniikkaverkoston tuen mihin tahansa kiinteistön ja asukkaiden tuleviin talotekniikan tarpeisiin. Tunesmart-palvelun taustalla ovat pohjoismaiden johtavat rakennusautomaatioyritykset pitkällä kokemuksellaan ja vahvalla asiantuntijuudellaan.

Tunesmart Lämmitysenergia- teknologia ja asennus

Mitä tarkoitetaan talon ja asunnon olosuhteiden optimoinnilla ja mitä se tarkoittaa asukkaalle/kiinteistölle?

Olosuhteiden optimointi tarkoittaa sitä, että koko rakennus lämmitetään tasaisemmin ja yksikään asunto ei yli lämpene tai ole liian kylmä.

Mitä ratkaisuja olosuhteiden optimointiin sisältyy Tunesmartin osalta?

Huoneistojen olosuhteita mitataan jatkuvasti. Asukas voi itsekin seurata oman asuntonsa pitkänaikavälin trendiä. Mikäli rakennuksessa havaitaan liian kuumia tai kylmiä huoneistoja, pystytään helposti kohdistamaan tarvittavia toimenpiteitä näihin huoneistoihin.

Miten asuntojen ja rakennuksen olosuhteiden optimointi käytännössä toimii?

Olosuhteiden optimointi perustuu aikaisempaa parempaan sisä- ja ulko-olosuhteiden mittaamiseen, jonka perusteella kyseinen optimointi voidaan toteuttaa ja asumisolosuhteista pidetään samalla entistä parempaa huolta. Olosuhteet ovat tasaisemmat, koska on vältetty ylilämmittämistä, kun säätöalgoritmi oppii kiinteistön käyttäytymisen lämmitysenergian muutoksiin ja huomioi vallitsevat ulko-olosuhteet. Lisäksi Tunesmart pystyy huomioimaan sään kylmenemisen ajoissa ja optimoimaan lämmitysenergian käytön tähän sopivaksi. Edellä mainittujen avulla energiaa säästyy olosuhteiden parantamisen lisäksi.

Mitä olosuhteiden optimointi vaatii asunnolta/asukkaalta/rakennukselta/taloyhtiöltä?

Olosuhteiden optimointi ei vaadi osapuolilta mitään erityistoimenpiteitä. Ehdotamme toimenpiteitä ja taloyhtiön/isännöitsijän tulee ainoastaan vahvistaa ehdotuksemme hyväksynnällä. Teemme ainoastaan oikeiksi havaittuja riittävän pieniä toimenpiteitä ratkaisun löytämiseksi.

Mitä erillisiä laitteita ja rajapintoja Tunesmartiin sisältyy taloyhtiön näkökulmasta?

Rakennusautomaatio kytkeytyy taloyhtiön nykyiseen talotekniikan infrastruktuuriin, kuten lämmönjakopakettiin, poistoilmakojeisiin, taloyhtiösaunoihin yms. Talossa on lämmönjakohuoneessa kosketusnäytöllinen keskusyksikkö. Pääasiassa kaikki toimintojen käyttö tapahtuu nettiselaimella.

Minkälainen on huoneistoon asennettava anturi?

Anturi on valkoinen pieni laite (kooltaan esimerkiksi 32 x 89 x 26 mm) , joka asennetaan huoneiston seinälle noin 140-150cm korkeudelle.
Anturi toimii langattomasti ja siinä on lämpötila- ja kosteusmittari.
Anturissa on poikkeuksellisn pitkä paristo, joka kestää 14vuotta. 

Miksi huoneistoon pitää asentaa anturit?

Jotta saadaan käsitys rakennuksen lämpötilan jakautumisesta ja että voidaan taata mukavat asumisolosuhteet kaikille asukkaille.

Mitä huoneistoanturit tekevät?

Anturi mittaa huoneiston lämpötilaa ja kosteutta. Se lähettää mittausdataa langattomasti keskusyksikköön.

Anturien lähettämä data ja tiedonsiirto on salattua ja siten turvallista.

Kun huoneistojen lämpötiladata yhdistetään sääennusteeseen, rakennuksen sijaintiin, rakennusmateriaaleihin sekä huoneistojen lämpötilojen historiatietoon, algoritmit optimoivat lämmitystä niin että sitä tarjotaan energiatehokkaasti ja tasaisesti tarpeiden mukaan viihtyisyydestä tinkimättä.

Mihin huoneistoanturi asennetaan ja miten paljon niitä on asennettava?

Huoneistoon asennetaan vain yksi valkoinen pieni anturi kohtaan, jossa keskilämpötila on edustettuna mahdollisimman hyvin, esim. asunnoon olohuone, eteinen tai käytävä. 

Anturin asennuksessa menee maksimisssaan kaksi minuuttia. 

Miten pitkä elinkaari Tunesmart Lämmitysenergialla on?

Tunesmartin huoneantureiden pariston elinikä on 14 vuotta. Tämä on aika lailla nykyisten rakennusautomaatiojärjestelmienkin elinikä.

Miten järjestelmää huolletaan ja kuka sitä huoltaa?

Järjestelmän huollosta vastaa sen asentanut yritys, Suomessa Säätölaitehuolto yhdessä sen emoyhtiön Fidelixin kanssa.

Miten pitkä aika on sopimuksen allekirjoittamisesta järjestelmän asennuksesta taloon?

Tämä aika vaihtelee ajankohdasta riippuen. Se ilmoitetaan ennen sopimuksen tekemistä. Yritämme aina tehdä asennuksen viivyttelemättä ja pidämme asiakkaan tarkkaan tietoisena aikataulujen etenemisestä.

Taloyhtiön koosta riippuen, asennus voi hoitua jopa yhdessä päivässä, maksimissaan kolmessa päivässä. Tilauksesta asennukseen kuluu taloyhtiöstä riippuen noin kuukausi. 

Tunesmart Lämmitysenergia - tietoturva

Miten asuntojen tietoturva ja GDPR on hoidettu?

Antureiden langaton tietoliikenne on salattua. Samoin rakennuksesta palvelimelle tarkoitettu tietoliikenneyhteys. Toimittaja on tehnyt tilaajan kanssa GDPR sopimuksen.

Miten langattoman anturin verkko on suojattu, onko ulkopuolisen mahdollista päästä siihen käsiksi?

Tunesmartin langattomaan anturiverkkoon ulkopuolisen toimijan tai henkilön ei ole mitenkään mahdollista päästä käsiksi. Anturien energiankulutukseen liittyvän datan keruussa käytetään Wireless M-Bus radioverkkoa, jossa hyödynnetään korkealaatuista AES (Advanced Encryption Standard) -128 kryptausta eli datan salaamista. Samaa kryptausmenetelmää hyödyntävät myös pankit ja armeja.

En löytänyt vastausta kysymykseeni