Poutapuisto Tunesmart

Asiakastarina:
Poutapuiston taloyhtiössä älykäs ohjelmisto pienentää lämmityksen kuluja ja mahdollistaa kiinteistön kehityksen

 

Älykäs ohjelmisto pienentää taloyhtiön lämmityksen kuluja ja mahdollistaa kiinteistön kehityksen

Alkuperäinen ja jo rikki mennyt vanha lämmityksen automaatiojärjestelmä sai Poutapuiston taloyhtiön päivittämään kiinteistönsä Tunesmartin automaatiolla. Moderniuden lisäksi uudelta automaatioratkaisulta haluttiin hyvät sisäilmaolosuhteiden seurantamahdollisuudet, raportit kiinteistön energiankulutuksesta, talotekniikan laajennusmahdollisuudet sekä palveluntarjoajan vankkaa tukea.  

Vanha automaatio ei tukenut lämmityksen ohjaamisessa
Poutapuiston taloyhtiössä havahduttiin automaatiokartoituksen yhteydessä, että vanha lämmitysjärjestelmä ei toiminut. Tilalle haluttiin lämmityksen automaatiojärjestelmä, joka olisi aidosti moderni ratkaisu lämmityksen ohjaamiseen. Taloyhtiön hallitus tiedosti talotekniikan merkityksen kiinteistön energiatehokkuudelle, ja kiinteistön kaukolämpöjärjestelmä olikin hiljattain uusittu. Tätä uudistusta ei oltu kuitenkaan viety loppuun asti eikä uutta järjestelmää voinut laajentaa muihin kiinteistön taloteknisiin järjestelmiin. Taloyhtiössä ymmärrettiin, että tämä toisi mahdollisesti ongelmia muun muassa vaihtelevissa sisälämpötiloissa etenkin talvella.  

”Lämmönjakojärjestelmäämme oli uusitussa lämmönjakoautomaatiossa asetettu vain karkeat arviot meno- ja paluuveden lämpötiloista eikä niitä oltu hienosäädetty lämmityskauden alkaessa. Lämpötilaan oli ehkä myös lisätty ylimääräisiä asteita, jotta vältettäisiin asukkaiden valitukset kylmyydestä lämmityskauden aikana”, kuvailee hallituksen jäsen tilannetta.  

Lämmityksen ohjaamisen lisäksi Poutapuiston taloyhtiön hallituksessa havahduttiin myös asumisen turvallisuuteen: vanha automaatiojärjestelmä ei mahdollisesti reagoisi tulipalon sattuessa.

Tunesmartin laajennusmahdollisuudet kiinnostivat
Poutapuiston taloyhtiö halusi löytää ratkaisun, joka mahdollistaisi automaation laajennuksen kiinteistön taloteknisten tarpeiden kasvaessa. Tavoitteena oli samalla lisätä rakennuksen kokonaisuuden hallintaa ja asumisen mielenrauhaa. 

”Tunesmartissa meidät vakuutti palvelun joustavuus ja rakennusautomaation laajennusmahdollisuudet pidemmällä aikavälillä”, kertoo hallituksen jäsen. 

Lämmityksen ohjauksen lisäksi Tunesmartin rakennusautomaatiota hyödynnettiin Poutapuistossa lisäämällä toiminnallisuuksia räystäskourujen lämmitysten sekä poistoilmapuhaltimien säätämiseen. Valojen ja ulko-ovien lukitusten ohjaaminen, kokonaisvedenkulutuksen mittaaminen ja sekä sähköautojen latausmahdollisuus että kulutuskohtainen laskutus tulevat mahdollisesti myöhemmin ajankohtaisiksi.  

Tehokkuutta ja tavoitteiden hallintaa
Taloyhtiön kehitystarpeiden suunnittelussa keskustelua Poutapuiston hallituksessa herätti ensin budjettipuoli, mutta laskelmien kautta kaikki hallituksen jäsenet vakuuttuivat lämmityksen ja muun talotekniikan järjestelmien ohjaamisesta modernilla ohjelmistolla. Tunesmart asennettiin Poutapuistoon syksyllä 2022.  Poutapuisto
“Tunesmartin hintataso oli kohtuullisempi ja paketti kattavampi muihin ratkaisuihin verrattuna. Lisäksi tiesin, että hyvällä ohjelmistolla säästöjä tulee varmasti ja saamme sillä oikeasti alennettua taloyhtiön energiakustannuksia. Laskin, että uusi ohjelmisto voisi maksaa itsensä takaisin kahden vuoden sisällä”, kuvailee hallituksen jäsen.

Tunesmartin älykäs ohjelmisto ja algoritmit toivat Poutapuiston kiinteistön lämmityksen automaattiseen ohjaamiseen mukaan huoneistokohtaiset lämpötilat, sääennusteen ja ennakoinnin.

 ”Tunesmartin teknologia toi hyvän muutoksen kiinteistön vanhaan lämmityksen ohjausjärjestelmään. Vanha ohjausjärjestelmä oli puskenut lämpöä vain ulos ja säätö tapahtui pelkästään ulkolämpötilan perusteella huolimatta sisäolosuhteista”, kertoo hallituksen jäsen.

Tunesmart on todettu Poutapuiston taloyhtiössä toimivaksi ratkaisuksi.

”Tunesmart on toiminut hyvin. Saamme neljännesvuosiraportit tuloksista ja tukipyyntömme ovat liittyneet lähinnä vain järjestelmän laajennuspyyntöihin ja pieniin korjauksiin”, sanoo hallituksen jäsen.

Poutapuisto on saanut Tunesmartista tukea omissa säästö- ja energiatehokkuustavoitteissaan. Talvikautena säästöjä Poutapuistossa on tullut kaukolämmönlaskuissa ja -kulutuksessa noin 10-15%. Kesäkautena on säästetty noin 30%.  

”Tämä todentaa, että lämmityksen optimoinnin säädöillä olemme saaneet helposti kustannussäästöjä. Järjestelmä on jo lähes maksanut itsensä takaisin”, iloitsee hallituksen jäsen. 

Poutapuiston taloyhtiössä seurataan säännöllisesti kiinteistön energiatehokkuutta. Tässä hyödynnetään raporttia, joka sisältää muun muassa huoneistojen lämpötilat ja kiinteistön lämpötasapainon. Taloyhtiön hallituksen kokouksen agendalle on tullut myös uusi kohta ”kiinteistön energiatehokkuuden seuranta”. Tällöin hallitus käy läpi raportteja ja seuraa paljonko energiankulutus on vähentynyt, ja mitä se merkitsee taloyhtiölle euroissa kuukausittain ja vuosittain. ”Rahahan on se joka ihmisiä tässä kiinnostaa”, toteaa hallituksen jäsen.

”Tunnen alaa ja minulla on vertailutasoa muihin toimittajiin ja voin sanoa, että Tunesmart on tuonut meille kustannustehokkaasti sen, mitä etsimmekin”, toteaa Poutapuiston hallituksen jäsen.


*****

Mietityttääkö  miten oma taloyhtiösi voisi tehostaa energiatehokkuutta ja säästää rahaa?  Energiatehokkuuteen ja talotekniikkaan liittyviä asioita ei kannata pohtia yksin. Sparraile näitä asioita Olli-Pekan kanssa ilmaisessa taloyhtiösi energiatehokkuuden arviointipuhelussa - varaa tähän aika kalenterista täältä.

OP Inget
Olli‑Pekka Inget

Myyntijohtaja
olli-pekka.inget@fidelix.com
p. 0400 521989
Tunesmart-palvelu, EcoGuard Finland 

Tilaa Tunesmartin uutiskirje tapahtumakutsuineen sähköpostiisi.