3D-lämpötasapaino Tunesmart

Tiedote - Pohjoismaisten rakennusautomaatioyritysten älykäs teknologia taklaa taloyhtiöiden kohonneet energiakustannukset

14.06.2023

 

Pohjoismaisten rakennusautomaatioyritysten älykäs teknologia taklaa taloyhtiöiden kohonneet energiakustannukset

Pohjoismaiset johtavat rakennusautomaatioyritykset Fidelix Oy ja EcoGuard AB ovat tuoneet taloyhtiöiden saataville kiinteistön energiatehokkuutta todistetusti parantavan uuden Tunesmart-palvelun. Palvelussa hyödynnetään tekoälyn algoritmeja lämmityksenohjauksessa sekä kiinteistön olosuhteiden modernia mittausteknologiaa.

Tunesmart Curves
Taloyhtiöille suunnattu uusi kokonaisvaltainen kiinteistön energiatehokkuutta parantava Tunesmart-palvelu on kehitetty vastaamaan taloyhtiöiden kasvaviin kaukolämmön, hoitovastikkeiden, korjausvelan kustannuksiin sekä asumismukavuuden vaatimuksiin. Suomessa Tunesmart-palvelua edustaa EcoGuard Finland.

Tunesmartin älykäs teknologia oppii kiinteistön ja sen asukkaiden käyttäytymisestä ja ohjaa lämmitystä ennakoivasti oikeiden tarpeiden mukaan. Palvelu tuo lämmityksen, sisäilman ja vedenkulutuksen datan näkyväksi taloyhtiön päättäjille ja asukkaille.

Älykäs teknologia taklaa taloyhtiöiden haasteet perinteisessä lämmityksenohjauksessa 

- Taloyhtiöiden perinteisen lämmityksenohjauksen yksi suuri haaste on se, ettei se pysy perässä sääolosuhteiden muutoksissa, kertoo EcoGuardin johtaja Tomi Silvonen. 

Erityisen haastavaa perinteisessä lämmityksessä on ulkolämpötilan nopeat vaihtelut, kuten lämpimät päivät ja kylmät yöt, tuuliolosuhteet sekä odottamattomat pakkas- tai lämpöjaksot. Perinteinen lämmityksenohjaus ei myöskään huomioi rakennuksen sijaintia tai rakennusmateriaalia.  

Tunesmart ratkoo tämän haasteen tekoälyn algoritmeilla, jotka oppivat kiinteistön ja sen asukkaiden käyttäytymisestä sekä sääolosuhteista. Oppimansa datan perusteella algoritmit ennakoivat ja optimoivat lämmitystä oikeiden tarpeiden mukaan.

Toinen perinteisen lämmityksenohjauksen haaste liittyy siihen, ettei taloyhtiön päättäjillä ole reaaliaikaista ja kattavaa näkymää kiinteistön lämpötasapainoon.

- Oikeanlaisen datan puute perinteisessä lämmityksessä johtaa usein tilanteeseen, jossa kiinteistöä lämmitetään kylmimmän huoneiston perusteella, vaikka toisessa huoneistossa asukas saattaa kärsiä liian korkeasta lämpötilasta. Tällöin taloyhtiö kuluttaa tarpeettomasti energiaa ja rahaa, sanoo Silvonen.

Tunesmart-palvelun kautta taloyhtiön päättäjillä on algoritmien lisäksi saatavilla näkymä koko kiinteistön ja eri huoneistojen lämpötasapainoon 3D-mallinnuksen avulla. Samalla taloyhtiön asukkaat voivat seurata oman huoneistonsa sisäilman, lämmityksen ja vedenkulutuksen dataa sovelluksen kautta. Kun asukkaat näkevät reaaliajassa oman huoneistonsa lämpimän käyttövedenkulutuksen ja saavat vesilaskun omasta kulutuksestaan vaikuttaa se VTT:n raportin mukaan vedenkulutustapojen pienenemiseen. Tämä puolestaan johtaa koko taloyhtiön energiankulutuksen vähenemiseen. 

Kiinteistön 3D-lämpötasapaino Tunesmart

 

Taloyhtiöiden käyttöön älykästä teknologiaa, jota hyödynnetty Suomen isoissa liikekiinteistöissä ja Ruotsin asuinkiinteistöissä

Tunesmart-palvelussa hyödynnettävä lämmityksen ohjaamisen teknologia perustuu Suomessa kehitetyn tekoälyn algoritmeihin. Kyseistä energiatehokkuuden parantamisen teknologiaa on Suomessa jo hyödynnetty pitkään muun muassa isoissa julkisissa tiloissa ja liikekiinteistöissä, kuten Helsingin keskustakirjasto Oodissa, kauppakeskus Triplassa ja taidemuseo Amos Rexissä. Älykkäiden lämmityksen ohjaamisen algoritmien lisäksi Tunesmartissa käytetään asuntojen sisäolosuhteiden mittausteknologiaa, jota on Ruotsissa asennettu jo joka neljänteen asuntoon.

Tunesmartin älykästä teknologiaa voisi kuvailla samaan aikaan kiinteistön aivoiksi ja sydämeksi.

- Kiinteistön aivot laskevat ja analysoivat dataa. Sydän huolehtii lisäämällä helpotusta kiinteistön hallinnoimiseen ja asumiseen. Yhdessä aivot ja sydän oppivat ja varmistavat kiinteistön elinkelpoisuuden ohjaamalla sitä kohti energiatehokkuutta ja huolettomuutta, kuvailee Silvonen.

EcoGuard Finlandin Tunesmart-palvelua on pilotoitu lähes vuoden ja tulokset ovat olleet merkittäviä.

- Palvelua on pilotoitu yli kymmenessä taloyhtiössä pääkaupunkiseudulla ja tulosten mukaan taloyhtiöt voivat saavuttaa heti jopa 20 prosentin säästöt energiankulutuksessa ja -kuluissa. Enää ei siis voi puhua lillukanvarsista taloyhtiön energiatehokkuuden parantamisessa vaan näillä tuloksilla on jo oikeasti merkitystä taloyhtiöiden energiatehokkuuden parantamisessa, kertoo EcoGuard Finlandin myyntijohtaja Olli-Pekka Inget.

Lisätietojen antajat:
Olli-Pekka Inget
Myyntijohtaja
p. 040 052 1989
olli-pekka.inget@ecoguard.fi
Tunesmart-palvelu, EcoGuard Finland

Tomi Silvonen
Johtaja
p. 044 363 6596
tomi.silvonen@saatolaitehuolto.fi
Tunesmart-palvelu, EcoGuard Finland

EcoGuard Finland
Uskomme EcoGuardissa ihmisten, kiinteistöjen, teknologian ja datan yhdistämiseen positiivisemman muutoksen aikaansaamiseksi asumisessa ja ympäristössä. EcoGuard Finlandissa yhdistyy pohjoismaiden johtavien rakennusautomaatioyritysten (Fidelix Oy & EcoGuard AB) kokemus ja asiantuntijuus kiinteistöjen päivittämisessä digiaikaan älykkäitä järjestelmiä ja mittauksia hyödyntäen. EcoGuard Finland on osa suomalaista Fidelix-konsernia, joka on rakennusautomaation edelläkävijä yli 20 vuoden ajalta.


Tilaa Tunesmartin uutiskirje tapahtumakutsuineen sähköpostiisi.