Tunesmart Turva paloaroitin

Ajankohtaista - Palovaroittimien huolenpitovastuu siirtyy taloyhtiölle – onhan taloyhtiösi valmis muutokseen?

 

Palovaroittimien huolenpitovastuu siirtyy taloyhtiölle – onhan taloyhtiösi valmistautunut?

Pelastuslaki uudistui 1.1.2024. Tällöin huoneistojen palovaroittimen ylläpitovastuu siirtyi asukkaalta kiinteistön omistajalle eli taloyhtiölle.  
 
Käytännössä lakimuutos tarkoittaa sitä, että tammikuusta 2024 alkaen taloyhtiön hallituksella on vastuu palovaroittimien hankinnasta ja toimivuuden varmistamisesta. Taloyhtiön velvollisuus on huolehtia siitä, että asunto varustetaan riittävällä määrällä palovaroittimia, jotka mahdollisimman aikaisin havaitsevat alkavan tulipalon ja varoittavat asunnossa olevia.  Vaikka siirtymäaikaa muutokselle on 31.12.2025 asti, taloyhtiön on syytä alkaa varautua siihen jo nyt. 

Lakimuutoksen tavoitteena on lisätä turvallisuutta taloyhtiöihin tehokkaamman sääntelyn ja velvoitteiden kautta. Pelastustoimen mukaan, jopa puolessa kodeista, joissa on ollut tulipalo, ei ole ollut toimivaa palovaroitinta.

Palohälyttimen automaattinen testaus ja 10 vuoden käyttöikä helpottavat lain vaatimuksissa 

Lakimuutoksen mukaan palovaroittimien lopullinen kunnossapitovastuu on taloyhtiöllä, Asukkaan vastuulle kuuluu ilmoittaa välittömästi toimimattomasta palovaroittimesta taloyhtiölle. 

Taloyhtiön palohälyttimiin liittyvää vastuuta voisi verrata hallituksen vastuuseen liukastumistapauksista tai katolta putoavan lumikuorman aiheuttamiin vahinkoihin. Jos siis huolellisuus palohälyttimien osalta laiminlyödään, taloyhtiö voi altistua  oikeudellisiin seuraamuksiin. 

Tunesmartin palovaroittimeen liitetty taloteknologia tukee talon turvallisuuden ja lain vaatimuksissa. Tunesmartin palovaroitin suorittaa automaattisen itsetestin, jos laitteen edellisestä manuaalista tai automaattisesta testistä on kulunut 28 päivää. Laite tarkastaa itsetestauksessa sisäiset toiminnot, mukaan lukien äänen, ja varoittaa jos laitteessa on toimintahäiriö. Jos laite havaitsee testauksessa vian, tämä tieto toimitetaan hallintasovellukseen ja haluttuun sähköpostiosoitteeseen. Tunesmartin palovaroittimen käyttööikä on 10 vuotta. 

Pelastuslaki 379/2011/laki pelastuslain muuttamisesta 
Isännöintiliiton tiedote lakimuutoksesta   
 
*************

Tunesmart Turva päivittää taloyhtiöösi uudistetun pelastuslain vaatimat palovaroittimet. Tunesmart Turva sisältää palovaroittimien osalta 

  • palovaroittimen 10 vuoden paristoilla  
  • palovaroittimen asennuksen 
  • palovaroittimen etähallittavuus automaattisella testauksella
  • automaattinen hälytysjärjestelmä  

Tunesmart Turva kattaa paitsi palovaroittimet myös mahdollisuuden päivittää taloyhtiösi yleisiin tiloihin ja asuntoihin vahdit vesivuotojen sekä ovien ja ikkunoiden kiinniolon osalta. 

 
Kysy lisää Tunesmart Turvasta, tai miten taloyhtiösi voi hyötyä Tunesmartin muista palveluista liittyen taloyhtiön lämmityksen, ilman ja vedenkulutuksen hallintaan.  

 

 

Tilaa Tunesmartin uutiskirje tapahtumakutsuineen sähköpostiisi.