Hubspot LP banner feet 1024 x 512 (1200 × 628px) (1)

Blogi:
Tiesitkö, että jokainen 1°C huonelämpötiloissa nostaa kaukolämpökuluja 5%?

 

Mitataanko taloyhtiössäsi sisäilmaolosuhteita?

Talvi on tulossa ja et ole yksin, kun jännität lämmityskuluja. Jokainen osakas on maksaja, kun taloyhtiön lämmityskulut jaetaan omistajien kesken. Asukkaiden vaikutus kustannuksiin on kuitenkin rajallinen ilman tietoa ja suunnitelmaa.

Kerrostaloissahan on yleensä sekä liian kuumia että liian kylmiä asuntoja. Jos kukaan ei reagoi, taloyhtiössä oletetaan kaiken olevan kunnossa, koska kenelläkään ei ole kattavaa näkyvyyttä eri huoneistojen sisäilmaolosuhteisiin. Tämä johtaa monesti tilanteeseen, jossa koko rakennusta ylilämmitetään kylmimmän huoneiston takia ja muissa huoneistoissa kärsitään kuumuudesta. Korkea lämpötila tekee sisäilmasta kuivempaa, joka vaikuttaa sekä asumisviihtyisyyteen että terveyteen. Samalla taloyhtiössä tuhlataan sekä energiaa että rahaa.

Pienillä päivityksillä suuret vaikutukset asumismukavuuteen ja euroihin
Kulujen vähentäminen edellyttää sisäolosuhteiden mittaamista, jotta voi valita oikeat toimet. Sisäilmaolosuhteet saa todennettua, kun jokaiseen huoneeseen asennetaan olosuhdeanturi. Anturit mittaavat lämpötilaa ja kosteutta, jolloin asumismukavuus todentuu eikä kyse ole kenenkään oletuksista tai tuntemuksista.

Olosuhdeantureista saatava mittaustieto viedään rakennuksen 3D-mallinnukseen, joka visualisoi taloyhtiön päättäjille huoneistojen ja kerrosten lämpötilaerot. Samalla mahdolliset vikapaikat on helppo tunnistaa. Kertyvä historiadata auttaa itseoppivaa tekoälyä optimoimaan lämmitystä ennakoimalla säiden vaihtelun ja huomioimalla rakennuksen lämmönvarauskapasiteetin sekä asukkaiden ja rakennuksen käyttäytymisen.

Tämän lisäksi jokainen asukas voi seurata sovelluksesta oman huoneiston lämmitystä, kosteutta ja vedenkulutusta.

Hubspot blog pic
Jos nykytilanne ei ole hyvä, tärkeintä on aloittaa tarvittavat toimenpiteet. Vain siten säästöjä voi lisätä ja kohentaa samalla asumisolosuhteita. Tekoälyyn perustuvalla nykyaikaisella lämmityksen ohjaamisella 10-20 prosentin säästöt kaukolämpökuluissa ovat tyypillisiä. Lämmityksen optimoinnin voi tehdä heti eikä se ole riippuvainen taloyhtiön muista remonteista.

Katso laskurista paljonko taloyhtiösi voisi säästää rahaa ja energiaa sekä pienentää CO2-päästöjä älykkäällä lämmityksellä.

Katso Poutapuiston taloyhtiön tarina siitä, miten älykäs ohjelmisto toi säästöjä lämmityskustannuksiiin ja tukee kiinteistön talotekniikan haasteissa.


Olli‑Pekka Inget
Myyntijohtaja
olli-pekka.inget@fidelix.com
p. 0400 521989
Tunesmart-palvelu, EcoGuard Finland 

Tilaa Tunesmartin uutiskirje tapahtumakutsuineen sähköpostiisi.