Kerrostalon lämpöenergia

Rakennuksen lämpöenergiatase?

 

Mitä tarkoittaa rakennuksen lämpöenergiatase?

Jotta taloyhtiön energiansäästötoimet osataan kohdistaa tärkeimpiin osa-alueisiin, on tiedettävä mistä energiaa tulee rakennukseen ja minne se kuluu.

Alla oleva kuva havainnollistaa 1960–1990 -luvulla rakennetun kiinteistön lämpöenergiataseen eli kiinteistön lämpöenergiat ja lämpöhäviöt. Suuri osa lämpöenergiasta saadaan lämmitysjärjestelmästä, minkä lisäksi lämpöä tuottavat myös ihmiset, aurinko ja sähkölaitteet. Eniten lämpöä häviää ilmanvaihdon, lämpimän käyttöveden ja ikkunoiden kautta.

Kuvasta taloyhtiöiden kannattaa muistaa kolme pointtia lämpöenergiaan liittyen:
1. Talon sisäiseen lämpökuormaan vaikuttavat: aurinko, ihmiset ja sähkölaitteet
2. Suurin osa talon lämpöenergiasta saadaan lämmitysjärjestelmästä
3. Ilmanvaihto on suurin talon lämpöhäviön aiheuttaja

Kerrostalojen lämmitys ei useimmiten huomioi sisäistä lämpökuormaa, joka syntyy auringosta, ihmisistä ja sähkölaitteista. Tunesmart ottaa tämän sisäisen lämpökuorman (~30 %) lisäksi huomioon sääennusteen, rakennuksen lämmönvarauskapasiteetin ja sisäilman lämpötilan. Lisäksi koneellisen tuloilman lämmityksen tarvitsema lämpöenergia optimoidaan.

Tunesmart ei lämmitä rakennusta enempää kuin tarpeellista, eikä törsää energiaa enempää kuin miellyttävät sisäolosuhteet vaativat. Näin Tunesmart minimoi lämpöhäviöitä.

Tunesmart on moderni lämmitysjärjestelmä, jolla hallinnoit tehokkaammin kiinteistön suurinta energian tulovirtaa eli lämmitystä eli käytännössä lopulta rahan menovirtaa. 

Katso Tunesmart Lämmitysenergia -palvelusta lisää täältä.

Rakennuksen energiatase-1

 

Lue lisää

Kaikki artikkelit

Tilaa Tunesmartin uutiskirje tapahtumakutsuineen sähköpostiisi!